ASBEST-ATTEST

 

 

Asbestattest

Een asbestattest, of languit een asbestinventarisattest, is een document waarin opgenomen staat of er al dan niet asbest aanwezig is in een gebouw of constructie. Het doel van het attest is om de gezondheid van de bewoners en gebruikers van het gebouw te beschermen en de verspreiding van kankerverwekkende asbestvezels te voorkomen. Bij verkoop of schenking is vanaf 23 november 2022 steeds een asbestattest vereist bij toegankelijke constructies waarvan het bouwjaar dateert van voor 2001. Ook voor het louter overdragen van het vruchtgebruik, een erfpacht, een opstalrecht of een zakelijk recht van gebruik is een asbestattest vereist.

Er is geen asbestattest vereist bij een erfenis maar wel bij een overdracht tussen mede-erfgenamen.

Vóór de ondertekening van de zogenaamde onderhandse akte, het eerste formeel akkoord voor de overdracht van het gebouw(deel) tussen koper en verkoper. In de praktijk zal de koper vaak om een asbestattest vragen voorafgaand aan de prijsonderhandeling.

Let op : Zonder een geldig asbestattest kan de verkoopsovereenkomst eenzijdig door de verwerver worden geannuleerd !

Vanaf 1 mei 2025 is ook voor de gemeenschappelijke delen een asbestattest verplicht. De VME moet dit aanvragen en ter beschikking stellen van de mede-eigenaars die bijvoorbeeld een appartement, kelder, garage verkopen of op een andere manier overdragen onder levenden.

Vanaf 2032 zal voor elke toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001 en waarvan u eigenaar bent, een asbestattest verplicht zijn, ook als u geen plannen voor een overdracht hebt.

Standaard is een asbestattest 10 jaar geldig. Echter in het geval er een hoog materiaalrisico aanwezig is, of indien zich een onderzoeksbeperking voordeed waardoor niet alle ruimtes voldoende konden worden geïnspecteerd, kan dit verkort worden tot slechts 5 jaar.

Een asbestattest, is het resultaat van een gedetailleerd asbestonderzoek in uw woning, en kan enkel worden opgemaakt door een gecertificeerd asbestdeskundige, een door de overheid erkend expert.

De asbestdeskundige bekijkt tijdens het onderzoek de asbestverdachte materialen. Hij beoordeelt hun toestand en hun risico.

Bovendien adviseert hij je ook over de materialen die best weggenomen worden en over de verwijderingsmethode. Verhuur je de woning? Breng je huurder(s) op de hoogte van het bezoek. In principe zal de deskundige tijdens de inspectie geen zaken demonteren of afbreken om ingesloten materiaal op te sporen. Lokale, kleine beschadigingen om een monster te kunnen nemen voor het labo kunnen wel. Zorg er wel voor de deskundige een vrije toegang heeft tot alle risicovolle plaatsen.

De asbestdeskundige zal vervolgens al de gegevens invoeren in een specifieke digitale databank. De OVAM zal op basis daarvan een attest afleveren, die de deskundige je vervolgens bezorgt.